Kulu- ja matkakorvaukset

Kulukorvaukset

Ohje voimassa 1.1.2024 alkaen.

Kun luot itse laskusi, hyväksymme korkeintaan 2 kuukautta vanhoihin työsuorituksiin liittyviä kuluja. Kuluja ei voi enää lisätä, jos lasku työstä on jo lähtenyt asiakkaalle. Huom! Biilan Go-kuljettajille on oma ohjeensa.

Kulut ja matkakorvaukset näkyvät asiakkaan laskuilla eriteltyinä omille riveilleen.

Tarkistathan, että asiakkaalta laskutettava summa on suurempi kuin matka- ja kulukorvaukset yhteensä.

Kaikki hakemasi kulu- tai matkakorvaukset on oltava todennettavissa eli toimita liitteinä kuitit, ajopäiväkirjat tai muut tarvittavat tositteet.

Tositteeseen perustuvat työmatkaan liittyvät kulut

Kulu voidaan korvata sinulle verovapaasti, jos olet sopinut sen etukäteen asiakkaasi kanssa. Näitä ovat esimerkiksi työhön liittyvät bussiliput, taksimatkat tai majoitukset.

Sinun täytyy maksaa kulu ensin itse ja se korvataan sinulle toteutuneen summan mukaan.

Liitteeksi aina kopio tositteesta.

Jos kyse on matkalipusta, tarkista että tositteessa näkyy maksettu summa, arvonlisäveron osuus sekä tieto miten lippu on maksettu.

Verohallinnon ohje verovapaista matkakustannusten korvauksista.

Välittömästi työstä aiheutuneet kulut

Jos laskutat materiaali- ja tarvikekuluja asiakkaaltasi, sovi näistä aina etukäteen.

Liitteeksi aina kopio tositteesta.

Nämä ovat veronalaista tuloa, joka voidaan käsitellä palkanlaskennassa ennakonpidätystä toimittamatta. Huolehdithan nämä omassa verotuksessa tulonhankkimiskuluina.

Yleisiä tulonhankkimismenoja, joita ei voi vähentää Omapajan kautta ovat esimerkiksi toimitila-, varasto- ja ajoneuvovuokrat, työvaatteet ja -jalkineet, työkalut, polttoainekulut, toimistotarvikkeet, puhelin- ja internetkulut ja markkinointikulut ym.

Verohallinnon ohjeet työstä aiheutuneiden kustannusten korvaamisesta.

Matkakorvaukset

Sovi asiakkaasi kanssa matkakorvausten maksamisesta ennen laskutuksen alkamista, jotta ne voidaan korvata sinulle verovapaasti. Matkakorvauksia ovat kilometrikorvaukset ja päivärahat.

Verovapaina maksettuja matkakorvauksia ei tule vähentää enää omassa tuloverotuksessa.

Verohallinnon ohjeet matkakorvauksista laskutuspalveluille.

Jos kyseessä on kodin ja varsinaisen työpaikan välinen matka, voit hakea kilometrikorvauksia omassa verotuksessasi. Verovapaaseen matkakorvaukseen laskutuspalvelun kautta oikeuttavat vain suoraan työmaalle tai asiakkaan luokse suuntautuvat matkat.

Työmatkaohjekuva (500 x 500 px)

Mitä tarkoittaa kilometrikorvausten ja päivärahojen käsittely osana palkkaa?

Kilometrikorvaukset ja päivärahat pienentävät palkan ennakonpidätyksen alaista määrää. Jos sinulle maksettava palkka on 200 euroa ja siitä vähennetään osapäiväraha 22 euroa ja kilometrikorvauksia 5,70€, ennakonpidätys pidätetään Verohallinnolle vain 172,30 euron osuudesta.

Ohjevideot kulu- ja matkakorvausten lisäämiseen: