Mitä kuluja voin vähentää Omapajan kautta?

Voit vähentää Omapajan kautta suoraan työskentelystäsi aiheutuvia kuluja. Kulut kirjataan laskutusjärjestelmään ja ne kohdistetaan sille laskulle, jolla kuluja aiheuttanut työkin on laskutettu.

Järjestelmään kirjattavia kuluja voivat olla esimerkiksi työhön liittyvät välittömät valmistus- ja materiaalikulut. Kun luot laskusi itse, kulut tulee hakea vähennettäväksi kahden kuukauden sisällä kulun aiheutumispäivästä.

Omapajan kautta et voi vähentää kuluja, joihin liittyy yksityiskäytön mahdollisuus tai ne ovat pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettuja koneita tai laitteita. Näin ollen et voi vähentää Omapajan kautta esim. tietokonetta, puhelinta, työvaatteita tai -kenkiä, puhelin- tai internetkuluja, toimistotarvikkeita tai vuokrakuluja.

Kulujen vähentäminen tarkoittaa sitä, että laskuttamastasi arvonlisäverottomasta summasta kulujen osuus maksetaan ennakonpidätystä toimittamatta.

1.12.2022 alkaen materiaali- ja tarvikekuluihin liittyvät korvaukset ovat veronalaista tuloa, joka voidaan maksaa ennakonpidätystä toimittamatta, mutta se täytyy muistaa ilmoittaa omassa tuloverotuksessa tulonhankkimiskuluina.

Muut yritystoimintaasi liittyvät tulonhankkimiskulut voit vaatia vähennettäväksi omalla veroilmoituksellasi kerran vuodessa. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi YEL-vakuutusmaksut, palvelumaksut, työvälineet, työvaatteet ja -kengät, ammattikirjallisuus ja työhuonevähennys.

Katso ohje kulu- ja matkakorvausten lisäämiseen.